
 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS REGARDING THE  

2006 INTERNATIONAL FIRE CODE, NEW JERSEY EDITION 

 
 
Q.  When does the new fire code take effect? 

 
A.   The new fire code goes into effect on February 1, 2009. 

 
Q.   What documents will I need to enforce the new fire code? 

 
A.    You will need to have the following documents to properly enforce the new fire code: 

  
1. The New Jersey Uniform Fire Code – which contains Subchapter 1 (General 

Provisions), Subchapter 2 (Administration and Enforcement), Subchapter 3 
(Language enabling the use of the International Fire Code), and Subchapter 4 
(Retrofit Provisions). This is available from the New Jersey Division of Fire Safety. 
The fire code book and 1 year subscription service is $100.00 and code book without 
the subscription service is $75.00. Additional information and orders can be obtained 
by contacting Marylain Kemp at (609) 633-7129. 

 
2. The 2006 International Fire Code – New Jersey Edition – which contains the fire 

prevention code. This is available from the International Code Council. The 2006 
International Fire Code – New Jersey Edition with a three-year subscription service is 
$116.00 for ICC members and $145.00 for non-members. The book can be ordered 
from the International Code Council at www.iccsafe.org. Code books will be shipped 
upon receipt of an order. 

 
Q. Is the code update course mandatory? 
 
 
A.  All appointed Fire Officials and Fire Inspectors must take the code update course within their 
current recertification cycle.  
 
The Division also encourages all non-appointed Fire Officials and Fire Inspectors to take the 
class, however it is not mandatory for them to do so. 
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Q.  When will my software vendor provide me with the software with the new fire code? 
 
A.  You need to contact your software provider to obtain that information. Each software vendor 
must negotiate a licensing agreement with the International Code Council. The Division of Fire 
Safety has no involvement in this process. 
 
Q.  Can I cite a business owner to install a system required for a specific operation such as an 
industrial oven, under Subchapter 3? 
 
A.  No. If the system is required under the retrofit provisions of Subchapter 4, then a violation 
citing the specific requirement(s) of Subchapter 4 must be cited. If the system is not required 
under Subchapter 4, then a referral must be done to the local Construction Official to determine 
if the system is required to be installed. 
 
Q. It appears that the language in Section 603.6.1 Masonry chimneys is incorrect. 
 
A. There are several typographical errors in the section. The section should read as 
follows: 
 
“Masonry chimneys that, upon inspection, are found to be without a flue liner and that have 
open mortar joints which will permit smoke or gases to be discharged into the building, or which 
are cracked as to be dangerous, shall be repaired or relined with a listed chimney liner system 
installed in accordance with the manufacturer’s installation instructions or a flue lining system 
installed in accordance with the requirements of the building Subcode of the Uniform 
Construction Code and appropriate for the intended class of chimney service.” 
 
We apologize for the mistake and any problems it may have caused. 
 
 



Q. I have an unattended self-service fleet fuel dispensing location; do I Have to install a 
telephone at the location to comply with Section 2204.3.5? 
 
A.  No, provided all personnel who use the facility have an alternative method in which they can 
make a notification of an emergency.  Acceptable alternatives include radios and cellular 
telephones. 
 
Q.  I have a motor vehicle service station that is using a combination drop-light/extension cord 
that was purchased at the local hardware store, is this permitted? 
 
A.  Any equipment such as a combination droplight/extension cord must be rated and listed for 
its intended use and application.  In this case, Section 104.3 Listed or labeled, which states 
“Any material, equipment, or system listed or labeled for the purpose which it is applied shall be 
uses, operated and maintained in accordance with that listing or labeling in addition to this 
subchapter’s requirement,” should be applied.  Additionally, Section 2211.3.1 requires that 
appliances and equipment shall comply with the applicable subcodes of the Uniform 
Construction Code.  The Uniform Construction Code references the National Electric Code, 
which requires that electrical equipment used in this type of environment be Class 1, Division 1. 
 
Q. How do I cite a violation under the new code? 

A.  Code sections preceded by a double vertical line in the margin (II) have been modified, 
added to or edited by the Department of Community Affairs. 

Unlike the previous Fire Prevention Code it is not necessary to distinguish between amended 
and un-amended provisions when citing violations. 

Therefore, all violations will be cited as follows without respect to whether they are amendments 
or not:  

Example:  (Testing of Emergency and Standby Power Systems) 
                       Cite as: N.J.A.C. 5:70-3, 604.3.1.1 

Example: (Automatic fire extinguishing system tests) 
   Cite as: N.J.A.C. 5:70-3, 904.5.1 
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Q.  How do I cross reference the existing 1996 BOCA Fire Prevention Code with the new 2006 
International Fire Code - New Jersey Edition? 
 
A.  The table below indicates where existing chapters in the current code can be found in the 
new code, as well as indicating any new chapters.  
 

CHAPTER  1996 UFC CODE  CHAPTER  2006 IFC CODE  

    

1 ADMINISTRATION 1 ADMINISTRATION 

    

2 DEFINITIONS 2 DEFINITIONS 

    

3 PRECAUTIONS AGAINST FIRE 3 GENERAL PRECAUTIONS AGAINST FIRE  

  6 BUILDING SERVICES AND SYSTEMS 

  14 
FIRE SAFETY DURING CONSTRUCTION AND 

DEMOLITION  

  7  FIRE-RESISTANCE RATED CONSTRUCTION 

  8 
INTERIOR FINISH, DECORATIVEMATERIALS AND 

FURNISHINGS 

    

4 OPEN FLAMES OR BURNING 3 GENERAL PRECAUTIONS AGAINST FIRE  

    

5 FIRE PROTECTION SYSTEMS 9 FIRE PROTECTION SYSTEMS 

    

6 MEANS OF EGRESS 10 MEANS OF EGRESS 

    

7 
EMERGENCY PLANNING AND 

PREPAREDNESS 4 EMERGENCY PLANNING AND PREPAREDNESS  

    

8 AIRPORTS, HELIPORTS AND HELISTOPS 11 AVIATION FACILITIES 

    

9 BOWLING ESTABLISHMENTS 15 FLAMMABLE FINISHES 

    

10 
CROP-RIPENING AND COLORING 

PROCESSES 16 FRUIT AND CROP RIPENING 

    



11 DRY CLEANING PLANTS 12 DRY CLEANING 

    

12 DUST EXPLOSION HAZARDS 13 COMBUSTIBLE DUST PRODUCING OPERATIONS 

    

13 APPLICATION OF FLAMMABLE FINISHES  15 FLAMMABLE FINISHES 

    

14 FUMIGATIONAND THERMAL 17 FUMIGATION AND INSECTICIDAL FOGGING  

 INSECTICIDAL FOGGING   

    

15 
HAZARDOUS PRODUCTION MATERIAL 

FACILITIES  18 SEMICONDUCTOR FABRICATION FACILITIES 

    

16 
LUMBER YARDS AND WOODWORKING 

PLANTS 19 LUMBER YARDS AND WOODWORKING FACILITIES  

    

17 MATCHES   

    

18 GAS AND OIL PRODUCTION 34 FLAMMABLE AND COMBUSTIBLE LIQUIDS  

  38 LIQUEFIED PETROLEUM GASES 

    

19 ORGANIC COATINGS 20 MANUFACTURE OF ORGANIC COATINGS  

    

20 
TENTS AND AIR-SUPPORTED 

STRUCTURES 24 
TENTS, CANOPIES AND OTHER MEMBRANE 

STRUCTURES 

    

21 MATERIAL STORAGE, WASTE 3 GENERAL PRECAUTIONS AGAINST FIRE  

 MATERIAL AND JUNK YARDS   

22 WELDING OR CUTTING, CALCIUM 26 WELDING AND OTHER HOT WORK 

 
CARBIDE AND ACETYLENE 

GENERATORS   

23 HAZARDOUS MATERIALS 27 HAZARDOUS MATERIALS GENERAL PROVISIONS 

    

24 AEROSOL PRODUCTS 28 AEROSOLS 

    

25 
CELLULOSE NITRATE (PYROXYLIN) 

PLASTICS 42 PYROXYLIN (CELLULOSE NITRATE) 

    

26 COMBUSTIBLE FIBER 29 COMBUSTIBLE FIBERS 

    

27 COMPRESSED GASES  30 COMPRESSED GASES 

  35 FLAMMABLE GASES 

    

28 
LIQUID AND SOLID CORROSIVE 

MATERIALS 31 CORROSIVE MATERIALS 

29 CRYOGENOC LIQUIDS 32 CRYOGENIC FLUIDS 



  
APPENDIX 

G 
CRYOGENIC FLIUDS-WEIGHT AND VOLUME 

EQUIVALENTS 

    

30 
EXPLOSIVES, AMMUNITION AND 

BLASTING AGENTS 33 EXPLOSIVES AND FIREWORKS 

    

31 FIREWORKS 33 EXPLOSIVES AND FIREWORKS 

    

32 
FLAMMABLE AND COMBUSTIBLE 

LIQUIDS 34 FLAMMABLE AND COMBUSTIBLE LIQUIDS  

  22 
MOTOR FUEL - DISPENSING FACILITIES AND 

REPAIR GARAGES 

    

33 FLAMMABLE SOLIDS 36 FLAMMABLE SOLIDS 

    

34 LIQUID AND SOLID HIGHLY TOXIC AND 37 HIGHLY TOXIC AND TOXIC MATERIALS 

 TOXIC MATERIALS   

35 
LIQUID AND SOLID IRRITANTS, 

SENSITIZERS 37 HIGHLY TOXIC AND TOXIC MATERIALS 

 AND OTHER HEALTH HAZARDS   

36 LIQUEFIED PETROLEUM GASES 38 LIQUEFIED PETROLEUM GASES 

    

37 LIQUID AND SOLID ORGANIC PEROXIDES 39 ORGANIC PEROXIDES 

    

38 LIQUID AND SOLID OXIDIZERS 40 OXIDIZERS 

    

39 PESTICIDE DISPLAY AND STORAGE 27 HAZARDOUS MATERIALS GENERAL PROVISIONS 

    

40 
LIQUID AND SOLID PYROPHORIC 

MATERIALS 41 PYROPHORIC MATERIALS 

    

41 RADIOACTIVE MATERIALS 27 HAZARDOUS MATERIALS GENERAL PROVISIONS 

    

42 
LIQUID AND SOLID UNSTABLE 

(REACTIVE) MATERIALS 43 UNSTABLE (REACTIVE) MATERIALS 

    

43 
LIQUID AND SOLID WATER - REACTIVE 

MATERIALS 44 WATER - REACTIVE SOLIDS AND LIQUIDS 

     

44 REFERENCED STANDARDS 45 REFERENCED STANDARDS 

    

    

    

    

 NEW SECTIONS 5 FIRE SERVICE FEATURES 

  21 INDUSTRIAL OVENS 

  23 HIGH - PILED COMBUSTIBLE STORAGE 



  25 TIRE REBUILDING AND TIRE STORAGE 

  
APPENDIX 

E HAZARD CATEGORIES 

  
APPENDIX 

F HAZARD RANKING 

  
APPENDIX 

G 
CRYOGENIC FLIUDS-WEIGHT AND VOLUME 

EQUIVALENTS 
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Q.  How do I determine what the use group is for a particular business or building as they are 
not listed in the International Fire Code – New Jersey Edition? 
  
A.  N.J.A.C. 5:70 3.1(c) was added and it explains that the Use Group definitions of the Uniform 
Construction Code at the time the Certificate of Occupancy was issued shall be used to 
determine the use group for applying the maintenance provisions of Subchapter 3, except when 
applying the retrofit provisions of Subchapter 4 and no Certificate of Occupancy exists. The 
current Group definitions can be viewed through a link at the Division of Code and Standards 
website at http://www.nj.gov/dca/codes  click on “ICC codes adopted by NJ” to view all the 
adopted ICC codes. The Use Group definitions to be used when applying the retrofit provisions 
can be found in the New Jersey Uniform Fire Code at N.J.A.C. 5:70-1.5. 
 
Q. How often do I have to conduct a fire drill in my building? 
 
A. The frequency of fire drills is dependent on the occupancy type and use of the building. Table 
405.2 on page 25 of the International Fire Code – New Jersey Edition gives a list of occupancy 
types that are required to conduct fire drills, the frequency the drills must occur and who must 
participate in the drills.  Section 408 explains when fire drills must take place for other specific 
types of occupancies such as Group E (educational), Group I daycare centers, and Group R-2 
college and university dormitory buildings. 
 
Q. Are unattended, self-serve propane exchange systems allowed in New Jersey? 
 
A. No. With the adoption of the International Fire Code – New Jersey Edition, Section 3806.1 
requires that the dispensing of LP-gas or the exchange of LP-gas cylinders be performed by a 
qualified attendant. Additionally, N.J.A.C. 5:18-3.6(a)9, which is the cylinder exchange cabinet 
section of the LP Gas Code, also requires that only a properly trained employee can place or 
remove cylinders from the exchange cabinet. 
 
All cylinder exchange cabinets must be attended by a trained employee. Self-serve exchange 
cabinets must be shut off and powered down when a trained employee is not available to attend 
to the cabinet. 
 
Q.  Are fire extinguishers still required on welding carts? 
 
A. No. The specific requirement for a fire extinguisher on a welding cart was removed as the 
new code requires that a fire extinguisher be within 30 feet of the work area. Additionally, NFPA 
10 (Standard for Portable Fire Extinguishers), NFPA 30A (Code for Motor Fuel Dispensing 
Facilities and Repair Garages) and NFPA 51B (Standard for Fire Prevention During Welding, 



Cutting, and Other Hot Work) all do not require that a fire extinguisher be mounted on a welding 
cart. 
 
Q. What type of barbecue grill can I have on my deck or balcony? 
 
A. LP-gas barbecue grills and outdoor fireplaces are prohibited in all the following locations: 
 

1. On any porch, balcony, or any other portion of a building; 
2. Within any room or space of a building; 
3. Within 5 feet of any combustible exterior wall; 
4. Within 5 feet, vertically or horizontally, of an opening in any wall, and 
5. Under any building overhang. 

 
The only exception to this is detached one- and two-family dwellings. 
 
Charcoal grills, other open-flame cooking devices and outdoor fireplaces shall not be used or 
stored in the following locations: 
 

1. On combustible balconies or decks; 
2. Within 5 feet of combustible construction. 

 
The exceptions to this are detached one- and two-family dwellings and where buildings, 
balconies and decks are protected by an automatic sprinkler system. 
 
In the case of a natural gas grill, as long as it was installed and maintained under a valid 
construction permit, it would be permitted to remain in place. In these instances it is determined 
that there would be no ash or burning briquettes falling to the combustible deck, that there 
would be a very limited flame height from the burners, that the sub-code officials should have 
ensured that it had sufficient clearance to combustible construction during inspection and that it 
presented an extremely limited hazard. 
  
Electric grills would also be permitted for most of the same justifications are outlined above, 
except a construction permit would not be required unless it was wired directly into an electrical 
receptacle. 
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Q. What fees, if any can I assess at a construction site? 
 
A.  The Division of Fire Safety is receiving several inquiries regarding the Fire Official’s ability to 
issue permits and collect fees at construction sites. The permitting requirements of Subchapter 
2 were not affected by the adoption of the International Fire Code. The Fire Official has in the 
past and continues to date, to have the authority to issue permits under Subchapter 2 at any 
location other than a one- or two-family, owner-occupied dwelling. Fire officials are urged to 
work with the local Construction Official in enforcing the provisions of the Uniform Fire Code at 
construction sites. 
 
 
Q.  Does Section 314.4, condition 1 require that the batteries of vehicles being display in 
dealership   showrooms be disconnected? 

 
           A.  The Division of Fire Safety has received several inquires regarding Section 314.4, condition 

1, the requirement to disconnect the batteries for vehicles being  displayed and whether this 
provision applied to vehicles being displayed inside of a dealership showroom.  It was 
determined that this section was originally intended to apply to vehicles being displayed in areas 
other than dealership showrooms such as malls and larger mercantile uses. After reviewing the 
code section and situation, it was determined that the repeated connection/disconnection of the 
battery in any location presented a greater potential for a possible accident than leaving the 
battery constantly connected.  
 
The Division of Fire Safety is in the process of developing a code change that will remove 
Section 314.4, condition 1, Section 2404.18.1 and Section 2404.18.4, condition 2 and renumber 
the remaining sections and conditions accordingly. The Division of Fire Safety is asking that all 
Local Enforcing Agencies refrain from enforcing condition 1 in Section 314.4, Section 2404.18.1 
and Section 2404.18.4, condition 2. All of the remaining conditions in Section 314.4 and 
2404.18 should be enforced. 
 
 
 


